top of page
Zoeken

Emigreren checklist: Waar moet je allemaal aan denken?

Emigreren heeft nogal wat voeten in de aarde. Er moeten veel dingen geregeld worden en je kan makkelijk dingen over het hoofd zien. Een emigreren checklist opstellen is daarom en goed idee. Op internet zijn daar helaas nog geen vaste checklists voor te vinden. Dat komt voornamelijk omdat elke situatie en elk land waar je naartoe verhuisd weer eigen regels heeft. Ook is je prive situatie bepalend. Ben je bijvoorbeeld met pensioen dan zijn er soms andere regels dan dat je nog werkend ben. Of misschien heb je wel een bedrijf in Nederland. Ook dan zitten er bepaalde haken en ogen aan je verhuizing. Zorg dus dat je altijd op basis van je eigen situatie de emigreren checklist aanvult.



Emigreren checklist


Emigreren checklist: Algemene zaken

Je gaat verhuizen naar een ander land. Het is dus van groot belang dat je internationale papieren meeneemt om in je nieuwe thuisland een start te maken en aan te tonen wie je bent en waar je vandaan komt. Wat je zeker mee moet nemen? Internationaal uittreksel geboorteakte, Internationaal uittreksel van huwelijksakte, geldig paspoort (ook voor kinderen en huisdieren), je vertaalde diploma's en een uitschrijving bevolkingsregister. Kan jij ze allemaal al aanvinken op de emigreren checklist?


Post als onderdeel op de emigreren checklist

Het is handig om de laatste maanden voor vertrek je post in de gaten te houden. Let alvast op bij wie je een adreswijziging moet doorgeven als je straks gaat. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde verzekeringen, pensioenfonds, Duo (bij een studieschuld), zorgverzekering etcetera. De belastingdienst krijgt automatisch je nieuwe adres binnen, op het moment dat je uitgeschreven bent in Nederland. Het is handig om op het moment dat je vertrekt bij Postnl een doorverwijzing van het oude adres door te geven naar bijvoorbeeld het adres van een vriend of familie. Op deze manier valt er geen post tussen wal en schip. Vergeet ook niet eventuele tijdschriften of kranten op te zeggen. Soms kunnen deze zelfs doorgestuurd worden naar het andere land.


Medische taken voor op de emigreren checklist

Het zijn van die dingen, waar je niet aan denkt bij het vertrekken naar het buitenland. Maar die wel erg handig zijn als je ze vooraf hebt geregeld. In ieder geval als er wat gebeurt. Vraag bijvoorbeeld je medisch dossier op bij je huisarts en laat deze eventueel vertalen. Heb je vaste medicijnen? Dan is het handig om daar een getekende verklaring van een arts van te hebben. De tandarts verdient sowieso een laatste bezoekje in de laatste periode in Nederland. Dat scheelt je een nieuwe tandarts met spoed zoeken als het nodig is. Soms kan een tandarts je een dossier meegeven van de gedane zaken aan jouw gebit. Dit kan handig zijn voor een nieuwe tandarts.


Opzeggingen bovenaan de checklist

Ook dit is weer zo'n item! Hier kan je er behoorlijk wat van vergeten. Begin daarom bij alle verzekeringen. Veel verzekeringen zijn niet meer geldig als je in het buitenland woont. Bijvoorbeeld een reisverzekering, een overlijdensriscioverzekering, een inboedelverzekering maar ook een autoverzekering kan direct aflopen bij emigratie. Een tip: Schrijf dus ruim voor vertrek alle lopende verzekeringen op. Overige opzeggingen die je niet wil vergeten: ANWB, Je tv en internet, de bibliotheek, de sportschool, je mobiele telefoon of je gas, water en licht en eventuele onderhoudsabonnementen van de CV etc.


Waar moet je echt contact mee opnemen bij emigratie?

De social verzekeringsbank. Daarover schreven wij eerder een alinea in een ander blog. Deze lees je hier. Zoek ook contact met je pensioenfonds. Zorg dat het nieuwe adres bekend is maar dat ze ook weten van de nieuwe situatie. Daarnaast wil je contact hebben gehad met je bank. Sommige banken zeggen de rekening of creditcard bij emigratie automatisch op. Dat wil je niet hebben in het buitenland terwijl je een nieuw leven aan het opbouwen bent. Schrijf ze allemaal op de emigratie checklist zodat je niets over het hoofd ziet.


Kortom een emigratie kost meer tijd aan regeldingen die je vooraf misschien niet bedenkt. Een goede tip: Leg pen en papier op een vaste plek zodat je direct dingen kan opschrijven als ze door je hoofd schieten. Zo kan je uiteindelijk een hele lijst ontwikkelen.

Comments


Leven in het buitenland podcast (6).png
  • Instagram

Wij zijn Leven in het buitenland!

Nadat wij zelf hebben gemerkt dat er ontzettend weinig te vinden is over emigreren is het mijn missie geworden om andere avonturiers zo goed mogelijk te ondersteunen. Er is namelijk zoveel wat ze je vooraf niet vertellen over emigreren. Praktisch en emotioneel. Het is onze missie om daar verandering in te brengen.

bottom of page